Rapport: Kwaliteitsnormen spoedzorg in Friesland

Documentenstudie: een verzameling van
200 kwaliteitsnormen op basis van 22 documenten
31 juli 2018

Steeds vaker wordt een beroep gedaan op acute zorg bij de huisartsenposten en de spoedeisende hulp afdelingen in de ziekenhuizen. Ook wordt het drukker bij huisartsen overdag, ambulancediensten en crisisdiensten van de geestelijke gezondheidszorg.

Dit komt onder meer omdat mensen die voorheen werden opgenomen in een psychiatrische instelling of een verzorging/verpleeghuis nu langer thuis wonen met hulp aan huis. Ook neemt de gemiddelde leeftijd van de burgers toe waardoor de kans op een acute hulpvraag toeneemt. Denk aan een gebroken heup en aandoeningen zoals beroerte, hartstilstand, alzheimer.

Doordat alle acute zorg groeit, is het noodzakelijk eens nader onder de loep te nemen hoe deze georganiseerd is.

De eerste stap in dit onderzoek is deze documentenstudie. Deze studie geeft antwoord op de vraag: welke kwaliteitsnormen gelden of gaan binnenkort gelden voor de acute zorg in Friesland? Op basis van 22 documenten zijn er 200 kwaliteitsnormen verzameld. Dit rapport werd op 31 juli gepresenteerd. Klik op de afbeelding van het document om het te downloaden.

Zorgbelang Fryslân organiseert in oktober vier bijeenkomsten in Zuid West Friesland over acute zorg. Hierbij gaan wij uit van de vraag: Hoe denken inwoners uit deze regio over de organisatie van acute zorg tot 2025?

Het eindverslag van deze bijeenkomsten wordt gebruikt bij de vormgeving van acute zorg in Zuid West Friesland door Zorgverzekeraar De Friesland en alle andere betrokkenen.

 

Dit onderzoek wordt mogelijk gemaakt door:

Logo dfz