c93g1eqxkaexgpm
pexels-photo-432722
breaking-egg-flour-spices-407073
Schermafbeelding 2018-09-17 om 13.10.59

Van de zelfstandig wonende 65+ers met thuiszorg is 15 - 35% ondervoed. Ondervoeding zorgt voor een afname van spierkracht en conditie, en een hoger risico op vallen en ziekenhuisopname. De afgelopen jaren hebben zes organisaties de handen ineengeslagen. Dat heeft mooie dingen opgeleverd in Friesland, zoals het project ‘Goed Gevoed Ouder Worden.’

Friese inwoners, zoals ouders en mantelzorgers, waren hierbij betrokken. Met hun input zijn er brochures en flyers gemaakt, met tips en informatie over voeding.Het project levert meer bewustwording op en een betere informatievoorziening. Weet jij wat je kunt doen? Want als er eenmaal problemen ontstaan, is het eigenlijk al te laat. Lees de flyer of bekijk de informatie online.

Soms is goed eten niet meer zo vanzelfsprekend
Elke dag voldoende eten en drinken helpt ondervoeding voorkomen. Voor veel oudere mensen is dit simpeler gezegd dan gedaan. Door ziekte, vermoeidheid, moeilijker lopen, pijn, eenzaamheid en/of geheugenproblemen hebben veel ouderen moeite met boodschappen doen, koken en voldoende eten en drinken.

Trek op tijd aan de bel
Kennis over gezonde voeding en de risicofactoren voor ondervoeding is van belang voor álle ouderen en mantelzorgers. Het moment van informeren is belangrijk. Want als er eenmaal problemen ontstaan, is het eigenlijk al te laat. Als men de risicofactoren (her)kent, staat men meer open voor voedingsinformatie. De brochure met belangrijke informatie en tips is digitaal beschikbaarof via Zorgbelang Fryslânte verkrijgen.

Project: Goed Gevoed Ouder Worden
Het project ‘Goed Gevoed Ouder Worden in Friesland’ (2016 - 2018) is een samenwerking tussen de landelijke Stuurgroep Ondervoeding, Zorgbelang Fryslân, Antonius Zorggroep, Timpaan Welzijn, Diëtisten Friesland en KBO-PCOB. Stichting De Friesland financiert dit project. Voor meer informatie en de volledige rapportages van de gesprekken zie ook: www.stuurgroepondervoeding.nl. Er zijn ook speciale Friesepagina’s gemaakt met informatie over voorzieningen in Friesland.

Over Zorgbelang Fryslân
Zorgbelang Fryslân staat voor verbetering van de zorg in Friesland door het versterken van de eigen regie en het gebruiken van ervaringskennis van de Friese zorggebruiker. Vanuit cliëntperspectief denken wij mee vanuit onafhankelijke positie met zorgorganisaties en gemeenten, om de zorg zo goed mogelijk te organiseren en uit te voeren.

Noot voor de redactie

Dit artikel is aangeboden via Zorgbelang Fryslân.

Voor meer informatie: Herma Kooke, Accountmanager.
Bel 085 4 832 433 of mail: kooke@zorgbelang-fryslan.nl.

De volgende materialen en middelen zijn vrij te gebruiken en te vinden op de genoemde website of op te vragen bij desbetreffende persoon:

  • Flyer(digitaal) met de belangrijkste aandachtspunten bij goed gevoed blijven volgens Friese ouderen en mantelzorgers: klik hier
  • Brochure Goed gevoed Ouder worden (digitaal): klik hier 
  • Brochure Goed gevoed Ouder worden (gedrukt): neem contact op met Herma Kooke van Zorgbelang Fryslân, via mail: info@zorgbelang-fryslan.nl
  • Websitepagina’s Friesland: klik hier
  • Voorlichtingsbijeenkomst of scholing: neem contact op met de Stuurgroep Ondervoeding via een van de contactformulieren: klik hier of hier.