Met elkaar herinneringen ophalen, aan de hand van verhalen, foto’s maar ook geuren en smaken. Zorgbelang Fryslân, Hof en Hiem, Puur Thijs, FKA advies en Dat wie doe sa werken samen aan een boek vol Friese streekgerechten en de verhalen die daar bij horen.

Dat doen we niet zomaar. Uit onderzoek blijkt dat veel ouderen te maken hebben met ondervoeding. Alleen al bij 30 – 40% van de ouderen die thuiszorg nodig hebben. Een van de oorzaken is onvoldoende eten vanwege smaakverlies. Jelle Ferwerda en Thijs Geerdink hebben daar een oplossing voor: smaakgestuurd koken. Door gerechten net wat anders klaar te maken kan de smaak van toen weer geproefd worden. Het eten wordt weer met smaak gegeten, net als toen.

Deze zomer gaan we op zoek naar die streekgerechten, de oude receptuur maar natuurlijk ook naar de verhalen en herinneringen die horen bij de eetmomenten van toen.

De komende weken worden er via de nieuwsbrief en facebookpagina van Dat wie doe sa verschillende activiteiten gedeeld over eten en drinken die met de ouderen gedaan kunnen worden om dit onderwerp in de huiskamers en activiteitenruimte te bespreken. Wilt u hier meer over weten, meld u dan aan voor de nieuwsbrief of volg ons op facebook.

De streekgerechten en verhalen kunnen gestuurd worden naar datwiedoesa@gmail.com. Wilt u meer weten over het project De smaak te pakken krije, dan kunt u contact opnemen met Herma Kooke, projectleider vanuit Zorgbelang Fryslân. Tel. 085 4832433 of mail kooke@zorgbelang-fryslan.nl

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de provinsje Fryslân en stichting De Friesland.