Je medische gegevens thuis bekijken

Online je medische dossier bij de huisarts bekijken: zo werkt dat

Sinds oktober 2022 kun je bij vrijwel alle huisartsen in Friesland online je medische gegevens bekijken. Zo kun je bijvoorbeeld het advies van je huisarts teruglezen en je onderzoeksuitslagen bekijken. Dat kan via het portaal van de praktijk of via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO).

In je medisch dossier staat bijvoorbeeld:

  • de uitslag van een onderzoek, bijvoorbeeld een bloedonderzoek
  • het advies van je huisarts
  • een brief voor bijvoorbeeld het ziekenhuis
  • een lijst met je medicijnen
  • je allergieën

Nadat je veilig bent ingelogd kun je jouw gegevens bekijken. Je hebt dan meer informatie om samen met je huisarts te praten over je gezondheid en om een keuze te maken over je behandeling. Ook kun je na een gesprek rustig het advies van je huisarts nog eens nalezen. Steeds meer huisartsen delen bij de weergave van onderzoeksresultaten ook het advies, zodat je daarvoor niet nog eens hoeft te bellen.

Inzage via het portaal van de huisarts

Veel huisartspraktijken hebben een portaal waar je je medische gegevens kunt bekijken. Via een portaal kun je bij veel van deze praktijken (dus niet alle) ook online een afspraak maken, medicijnen bestellen, of vragen aan je huisarts of assistente stellen.

Bij huisartspraktijken die geen portaal hebben, kun je een PGO gebruiken om je medisch dossier te bekijken.

Voorbeelden van portalen die in Friesland in gebruik zijn:

Inzage via een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO)

Een PGO is een app of website waarmee je medische gegevens kunt bekijken. Belangrijk verschil met een portaal is dat je met een PGO je medische gegevens van verschillende zorgverleners op één plek kunt verzamelen. Behalve bij je huisarts kan dat bij steeds meer zorgverleners. Zoals bij de ziekenhuizen in Friesland, Revalidatie Friesland en GGZ Friesland. Ook wanneer je huisarts een portaal heeft, kun je een PGO gebruiken om je dossier te bekijken.

Voorbeelden van PGO's die in Friesland in gebruik zijn:

Bij PGO’s ontbreken (nog) de mogelijkheden voor het maken van online afspraken, e-consults, het bestellen van medicijnen of het stellen van vragen aan je huisarts of assistente. Wel kun je in een PGO vaak zelf gegevens toevoegen. Zoals je bloeddruk en je gewicht. Deze eigen informatie wordt niet automatisch gedeeld met je huisarts. Dat kan alleen als je hier samen met je huisarts afspraken over maakt.

Sommige huisartsen geven aan met welk PGO ze goede ervaringen hebben, soms bieden ze van dat PGO ook een handleiding op hun website. Er zijn diverse PGO’s beschikbaar en je kunt zelf je PGO kiezen. Op pgo.nl lees je er meer over.

Wil je online toegang tot je medische gegevens? Kijk dan eens op de website van je huisarts welke mogelijkheden er al zijn.

Verschil tussen een portaal en een PGO

Digihulplijn

De toegang tot je medisch dossier is goed beveiligd. Om je medische gegevens te bewaren in een PGO of toegang te krijgen tot een portaal heb je meestal DIGID nodig. De toegang tot je PGO beveilig je met een  'tweetrapsauthenticatie': een beveiliging met meerdere stappen. Apps die hiervoor vaak gebruikt worden zijn: Google Authenticator, 2FAS en Irma. Soms wordt er ook een SMS gestuurd.

Voor digitale hulpvragen of ondersteuning kun je terecht bij de Digihulplijn: 0800 1508 (gratis) Bereikbaar van ma t/m vrij tussen 09.00 en 17.00 uur.

Liever hulp dichtbij huis? De Digihulplijn heeft een overzicht van de mogelijkheden in de buurt, zoals een bibliotheek. En als dat fysiek niet mogelijk is, organiseren zij via het Nationaal Ouderenfonds een thuisbezoek.

 

Mede mogelijk gemaakt door

Vanaf eind 2019 zijn de huisartsen in Friesland samen opgetrokken om de medische gegevens bij de huisarts toegankelijk te maken voor alle burgers in Friesland. Dokterszorg Friesland heeft in de ondersteuning een leidende rol gespeeld. Dokterszorg Friesland ondersteunt huisartsen in Friesland en is ooit ontstaan vanuit Dokterswacht Friesland. Zorgbelang Fryslãn was bij het project betrokken om het cliëntperspectief te borgen. Voor de publiekscampagne is financiering beschikbaar gesteld door Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN), Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de Provincie Fryslân.

Dokterszorg
Drukwerk
Logo SNN
Logo EFRO FC 600x600 0
Provincie Fryslân
65386366 - two blonde real teenage girl hanging out at summer together best friends, lifestyle people concept close up
people-office-group-team
Espresso
pexels-photo-567459
26028771_l