Podcastserie ‘Sociale geluiden’

Embrace Nederland en Zorgbelang Fryslân lanceren deze week onder de naam ‘Sociale geluiden’ een serie podcasts en verhalen over de betekenis van muziek in de zorg en het sociaal domein. De eerste aflevering gaat over het project Muzikale Wending.

Daarvoor volgde Zorgbelang Fryslân voormalig dak -en thuisloze mensen op hun woonlocatie bij Wender in Sneek. Professionele musici van Embrace Nederland kwamen hier vanaf het voorjaar twintig weken lang op bezoek om samen met de bewoners muziek te maken. Wat dit met hen doet, de reactie van de begeleiders en het ontstaan van de Lemmerwegband is allemaal vastgelegd door Zorgbelang Fryslân in samenwerking met Studio 441. De podcast brengt vooral het doel en de sfeer over, het artikel is meer beschouwend van karakter.

De serie krijgt eind februari een vervolg. Dan komt de aflevering Grenzeloze Muziek uit. In dit programma, eveneens door Embrace Nederland opgezet, komen ‘nieuwe en oude’ Nederlanders wekelijks samen om elkaar door middel van muziek te ontmoeten.

Muziek als vaste waarde
Maar de samenwerking behelst meer dan dat. Beide organisaties bundelen hun krachten om van ‘samen muziek maken’ een vaste waarde te maken binnen de zorg en het sociaal domein. Embrace Nederland wil haar programma’s voor muziekparticipatie in deze sectoren uitbreiden en nog beter laten aansluiten op de behoefte vanuit het werkveld. Zorgbelang Fryslân, een vereniging met 70 aangesloten patiënten- en cliëntenverenigingen en ouderenbonden, kent het zorglandschap in de provincie goed en kan verbindingen leggen met de verschillende sectoren binnen de zorg.

Verheugd over samenwerking
Margot Hoiting, directeur van Embrace Nederland, is verheugd over de samenwerking: ,,Het is bewezen dat samen muziek maken of beleven goed is voor het welbevinden van mensen. Wij richten ons bij Embrace Nederland op het sociaal domein, maar ook op de zorgsector. We willen onze kennis en expertise graag delen met familie, mantelzorgers en zorgmedewerkers, maar ook met directies van organisaties en instellingen. We kunnen namelijk op strategisch en beleidsniveau meedenken om muziek te implementeren in hun aanbod. Zorgbelang Fryslân is een uitgelezen partner om dit samen mee te doen. Zij hebben een groot netwerk en kunnen een grote doelgroep bereiken.”

Esther de Vrij, directeur van Zorgbelang Fryslân, haakt daar op in: ,,Wij werken en denken vanuit het concept Positieve Gezondheid. Dit legt niet de nadruk op de beperkingen en gezondheidsklachten van mensen, maar juist op de mogelijkheden en dat wat mensen zelf van waarde vinden. De visie en activiteiten van Embrace Nederland sluiten hier goed op aan. Samen muziek maken is samen werken aan een positieve gezondheid.